Baskery
Baskery är systrarna Greta, Stella och Sunniva Bondesson. Trion, som tidigare utgjorde tre fjärdedelar av bandet Slaptones, är åter aktuella med ett nytt band, nytt sound och debutalbumet Fall Among Thieves.
Albumet är inspelat live i Decibel Studios tillsammans med producenten och ljudteknikern Lasse Mårtén (Sahara Hotnights, Lykke Li, Maia Hirasawa, Pink, Shout Out Louds m.fl.) på det sätt som gjorde Sun Studio och Muscle Shoals legendariskt - Att sätta alla musikaliska insatser i en enda tagning.

Baskery ville göra en skiva som verkligen representerar bandet och ett annat inspelningssätt hade känts krystat. De flesta låtarna sattes på första eller andra tagningen. Felspel och ostämda instrument har blivit en del av en skiva som fångar upp allt när ett band spelar live; andfåddhet och hög puls, nerver och frustration, adrenalin och energi. Samtliga låtar är skrivna och arrangerade av Baskery.

Bandets line-up är distad slide-banjo, kontrabas, akustisk gitarr, tre-stämmig sång och en uppsättning trummor som Greta spelar med fötterna. Soundet är rått och eget men det hörs att systrarna gärna lutar sig mot traditionell country och blues. Om Baskery själva beskriver sin musik är det oftast med uttryck som "killbilly", "banjopunk" och "mud-country".

Baskery bildades våren 2006 då systrarna valde att lägga ner sitt dåvarande band Slaptones sedan deras pappa Jan-Åke Bondesson, trummis, lämnat bandet. Innan dess hann Slaptones spela in två skivor på EMI/Capitol Sweden, turnera i Sverige och Europa och avslutningsvis göra en USA-turné som förband till Brian Setzer Orchestra julen 2005. Samma turné genererade i ett erbjudande från den amerikanska labeln Surfdog som tog över trion till Nashville för en veckas demosessioner i "Room & Board Studios", ägd av Steve Earle och Ray Kennedy. Eftersom det inte kändes aktuellt att spela in en skiva så snart efter nybildandet så tackade bandet nej till skivkontraktet och koncentrerade sig istället på att spela live och skriva låtar till den kommande debuten.

Ute på livescenen har bandet hunnit skapa sig ett rykte som en annorlunda akt, mycket tack vare sin energi och sitt musikaliska driv. Den senaste raden av konserter har fört med sig en mängd lysande recensioner. Kanske just därför att Greta, Stella och Sunniva spelar med musikalisk självklarhet men är ett punkband när det kommer till attityden.

Fall Among Thieves släpps den 7 maj 2008, Veranda Independent Records står för utgivningen och Bonnier Amigo Music Group för distributionen.

- Greta Bondesson: Sex-strängad banjo, bastrumma, tamburin & sång
- Stella Bondesson: Kontrabas & sång
- Sunniva Bondesson: Akustisk gitarr & sång


 
^
I samarbete med:

United Stage, Live Nation, 2Entertain, Blixten & Co, MLP m.fl.