Raubtier
Växthuseffekten funkar inte så bra här uppe

Så skrev sångaren Hulkoff (ja, det är hans riktiga namn) i sitt statusfönster på Facebook i våras. Jag kan inte tänka mig att han själv förstår riktigt hur mycket det säger om bandet Raubtier och personerna bakom den tornedalska pansarfasaden... Eller hur mycket man nu ens kan prata om en fasad. I en intervju jag läste förklarade dom att titeln "Det Finns Bara Krig" enbart är ett tema för just denna första skiva och att dom senare antagligen kommer att ta upp andra ämnen. Trots att imagen som stenhårda bensindrickare inte ligger speciellt långt ifrån verkligheten.

Tex, ett minne jag har: En ambassadör av den norrländska indiepopen (vi kan kalla honom en kom- pis till mig) uttryckte sin kärlek till bandet, en mycket blöt kväll under Luleåkalaset, genom att fråga Hulkoff ifall han inte kunde få ge honom en kyss?
- Det enda du kan få kyssa är den här, svarade han och höll upp en knuten näve två cm framför ögonen på honom.

Ja, vad trodde han egentligen? Raubtier vill och ska inte förknippas med någon eller något annat än dom själva. Visst kan man hitta influenser från både det ena och det andra om man verkligen vill. Men det vill man inte. För så här brutalt hård och glasklar har metall från denna stat aldrig tidigare låtit.

"Det finns bara krig" är ingen uppmaning till svenska folket att gå man ur huse med laddade vapen, utan handlar snarare om ett slags sinnestämning. Eller en svårmättad hunger kanske man ska säga. Växthuseffekten funkar inte så bra här uppe. / E, N-Å M

När debutsingeln Kamphund började spelas i radio i december 2008 exploderade antalet besökare på Myspace och You- tube (över 270.000 i dagsläget) och singeln blev snabbt #1 Most Wanted på Bandit Radio där den parkerade under sex veckor. Albumet "Det Finns Bara Krig" gick in som #17 på topplistan när det släpptes den 25 mars 2009.

RAUBTIER består av:
Hulkoff – Sång, Gitarr, programmeringar
Buffeln – Trummor, programmeringar


 
^
I samarbete med:

United Stage, Live Nation, 2Entertain, Blixten & Co, MLP m.fl.