Dr Kosmos

Id: 2590

Dr Kosmos
När man pratar om svensk pop är det nästan omöjligt att inte prata om Doktor Kosmos. Bandet bildades i Uppsala 1991 av gävleborna Uje Brandelius aka Doktor Kosmos (synth och sång), Lina Selleby aka Twiggy Pop (sång), Catti Larson (nuförtiden Brandelius) aka Miss Universum (sång) och Martin Aagård aka Stålispojken (gitarr). Efter ett tag anslöt sig trummisen och gävlebon Henrik Högberg aka Handsome Hank också till bandet.

Med sin unika kombination av melodiös popmusik och träffande politiska och humoristiska texter har dom skaffat sig en hängiven och entusiastisk lyssnarskara. Rent av ”Sveriges smartaste fans”, om man ska tro bandet själva (enligt en intervju i Musikbyrån för några år sedan). Doktor Kosmos levererar moderna kampsånger, texterna handlar ofta om social orättvisa, sexism, nyliberalism och knark. Dom jobbar mycket med koncept och symbolik, personerna i låtarna är ofta återkommande karaktärer, så som Doktor Knark, Eva och Stjärn-Jerry. Men bandet drar sig inte heller för att skriva låtar om verkliga händelser och verkliga personer, i låten ”Push-Up” berättar Doktor Kosmos om när dom spelade på Ztv –programmet ”Västmannagatan 44” och programledaren Josefin Crafoord fällde en kommentar om en av dom andra gästerna, och sa att hennes push-up behå var vulgär. Det blev en låt om ”den goda smaken” och alla oförätter vi gör i dess namn. Men jämsides med politiken är humorn den kommuniströda ledstjärnan i Doktor Kosmos texter, texterna är både smarta och roliga på en och samma gång.

I slutet av 90-talet flyttade samtliga bandmedlemmar till Stockholm, och Handsome Hank lämnade bandet. Ny trummis blev istället Henrik Svensson aka Den Nye. Skivan ”Evas story” blev startskottet på en ny mer avancerad musikalisk ljudkostym för bandet. På skivorna dessförinnan hade dom inte haft tillgång till en ordentlig studio utan spelat in under högst primitiva förutsättningar. Vid inspelningen av ”Evas story” hade bandet till exempel för första gången möjlighet att göra påläggningar.

2002 kom nästa skiva: "Reportage!". Anders Bennysson aka Enkilletill tillkom som ytterligare en gitarrist, och Catti Brandelius hoppade av för att helt ägna sig åt sitt soloprojekt ”Miss Universum”. 2005 kom skivan med Doktor Kosmos, ”Ett enkelt svar”, en dubbelskiva med en vit och en svart del. I april tre år senare, 2008, släppte dom skivan "Hallå?".

Om du i detta karga politiska landskap vi befinner oss i idag är trött på att knyta näven i fickan och behöver samla nya krafter, nya smarta one-liners att drämma i huvudet på din oförstående omgivning, försitt då inte chansen att uppleva detta musikaliska demonstrationståg!
^