Alexandra Pascalidou

Id: 6757

Alexandra Pascalidou
Alexandra Pascalidou, född 17 juli 1970 i Bukarest, Rumänien av grekiska föräldrar, är en svensk journalist, programledare och författare. Hon är även en flitig föreläsare, debattledare och människorättsaktivist.

Alexandra blev känd för den breda allmänheten när hon 1995 tog över programledarrollen för det mångkulturella magasinet Mosaik i SVT. Programmets tittarsiffror tredubblades och nya tittare fann ämnet intressant. Mosaik fick för första gången ett medialt genomslag som höll i sig under de tre år Alexandra ledde programmet.

Mellan 2000-2001 ledde Alexandra “Som sagt” i SVT, ett lördagsprogram som behandlade språk- och litteraturfrågor.
Parallellt med detta var hon även producent och reporter för det prisbelönade programmet ”Striptease” som hade sitt fokus på undersökande journalistik.

År 2004 presenterade Alexandra OS i Aten för SVT och därefter bodde hon i Grekland i två år där hon ledde tv-program på bästa sändningstid.
Bla fredagskvällsunderhållning med gäster som Cavalli, Allende, Roger Moore mfl. Alexandra gjorde som ensam programledare även morgon-TV dagligen med tre timmars direktsändning. Hon var också programledare för Melodifestivalen i Grekland 2005 och kommentator i Kiev. Det var första gången Grekland vann Melodifestivalen. Programmet slog historiskt tittarrekord med 98 %.
Samma år ledde Alexandra Melodifestivalen i Sverige från Göteborg.

I januari 2007 blev hon en av fem programledare för TV4:s Förkväll.

Alexandra är en flitig kolumnist och skribent. Hon har bland annat haft en egen kolumn i Metro och Expressen. Hon bloggar kontinuerligt på Metrobloggen och har tusentals läsare som följer hennes liv dag för dag. Hon föreläser om mångfald och media, demokrati och rättvisefrågor, retorik och ledarskap, jämställdhet och kulturkompetens.

Alexandra har även suttit i BRIS styrelse samt i styrelsen för Terrafem som arbetar med utsatta kvinnor. Hon är engagerad i Kvinnors hälsa i 2,6 miljoners klubben och mammaambassadör i RFSUs kampanj.
Hon sitter med i styrelsen för Stiftelsen Läxhjälpen som hjälper ungdomar i utsatta områden att klara av grundskolan för att sedan få behörighet till gymnasiet.

Mellan 2001-2007 har hon utgivit fyra böcker:
2007: Taxi
Intervjuer med taxichaufförer världen över, från Nairobi till New York. Finns även på grekiska.

Recensioner:
"Taxi är en riktig sidvändare." Aftonbladet

"Det är en mycket bra och intressant bok ... oerhört spännande ..." Göteborgs-Posten

"Öppnar dörren till en främmande, mycket nära värld, som man gör till sin. Ett missbrukat ögonvittne visar sig vara ett fantastiskt sanningsvittne som säger så mycket om det samhälle där vi lever." Anders Ehnmark

"Direkt och övertygande ... Efter avslutad läsning är det bara att konstatera att boken med alla sina olika människoöden griper tag på ett sätt som jag, skam till sägandes, faktiskt inte hade väntat mig." Svenska Dagbladet

"Läs Taxi!" Journalisten

2003: Frontkick
Berättelser från Alexandras resor om rasism, terrorism, media, demokrati osv.

2002: Korsvägar- röster om förortskultur
Djupintervjuer med kända svenska artister som växt upp i förorten.

2001: Bortom mammas gata
En självbiografisk bok som handlar om att växa upp i en av Sveriges fattigaste stadsdelar. Boken hyllades av recensenterna och används på landets högskolor som kurslitteratur. Den finns även på högskoleprov och i antologier.

Hon var under mitten på 1990-talet tillsammans med Mikael Alonzo, Dogge Doggelito och Joakim Wohlfeil förgrundsfigurer i den svenska delen av Europarådets Antirasismkampanj "Alla Olika Alla Lika" som i Sverige också gick under arbetsnamnet "Ungdom mot rasism (UMR)".

Hennes arbete mot rasim och mänskliga rättigheter har lett till att hon under åren blivit utsatt för hundratals dödshot av bland annat naziterrorister.
Hon håller kontinuerligt föreläsningar i mänskliga rättigheter och driver ett antal välgörenhetsprojekt för barn i Sveriges förorter. Alexandra har själv sagt att ”Jag har haft alla hinder man kan ha för att nå framgång- svartskalle, kvinna och med arbetarbakgrund från gettot”.

Hon var med i Pokermiljonen i TV4.

Bibliografi

Taxi (2007)
Frontkick (2003)
Korsvägar- röster om förortskultur (2002)
Bortom mammas gata (2001)
Priser och utmärkelser

Prisad av ”Blatte Deluxe” som den viktigaste svensken med invandrarbakgrund 2006
Statstjänstemannaförbundets Arbetslivspris 2003
Kommunalarbetsförbundets Kulturpris 2002
Bernspriset 2002
The Swedish PEN-club prize 2001
Fastighetsanställdas förbund, fastighetsettan 2000
Immigrantinstitutets förtjänstpris 1998
Framröstad som Sveriges sexigaste kvinna av tidningen Café 1996
^