Baba Richie & The Ragas

Id: 12572

Baba Richie & The Ragas
Baba Blues Richard and the Raags – presentation av livebandet.

Kommer ut med sin skiva Varanasi never sleeps i november på Rub-a-dub Records. Den är inspelad under fyra dagar i Varanasi i Indien under vintern 2010 i en liten legendarisk studio vars dekorationer av dödskallar förut endast hört indisk klassisk musik. Nu fick kranierna höra på en riktigt rå blues, där det också används indiska instrument som sitar, harmonium och tablas och de nickade med förnöjt och alltmer extatiskt! Elgitarr och elbas var nytt för dem liksom blödande munspel. Musiken känns också som helt ny i världen, så här har bluesen aldrig förut låtit!

Bandet kom åkande från Himalayan Blues Festival i Kathmandu i Nepal där de under namnet Baba Richie & the Raags gjort succé som årets inbjudna representanter från Skandinavien, efter att tidigare endast gjort några få spelningar (bl. a. på Åmåls Bluesfestival) som de nepalesiska arrangörerna råkat se och höra på internet.

Musiker:
Richard Danielson, sång, gitarr, munspel och låtskrivaren från legendariska duon Baba Blues. Efter trettio års turnerande, fem kritikerrosade skivor och mottagande av de finaste bluespriserna i Sverige ville han gå vidare och utforska bluesens gränsland då den förre kompanjonen lade gitarren på hyllan.

Stian Grimstad från Norge är uppväxt i ett blueslyssnande hem och spelade under uppväxten i flera av Oslos undergroundband. Då han för tolv år sedan mötte det strängböjande instrumentet sitar under en resa till Indien var han fast och har sedan tillbringat en stor del av sin tid där under sitarstudier. Som lärare har han haft de bästa i landet med en rak tradition från Ravi Shankar.

Moa Danielson har studerat klassisk tabla i Indien under regelbundna halvårsperioder de senaste tio åren och samtidigt fullgjort sina studier vid Musikhögskolan i Stockholm, där hon kom in som pianist och hon spelar också harmonium (en klaviatur) på plattan. Som uppvuxen i ett musikerhem kan hon sin blues. Använder också cymbaler i sitt lilla ”trumset”.

Mathias Danielsson (inte släkting) är multiinstrumentalist och spelar i denna konstellation elbas. Han är annars mest känd som gitarrist, både vanlig, slide och steel i band som My brother the wind, m.fl. Kommer från indie-flumrocken och är en mästerlig improvisatör.

Brynn Settels åkte med på Kathmanduresan som videofilmare men åkte sedan hem och är inte med på skivan. Kom senare successivt med i bandet på piano, orgel och dragspel. En riktig ringräv med förflutet som Bumpaberra i Dag Vag och som en av orginalmedlemmarna i Peps Blodsband.

K.G. West har flutit in i bandet som dess slide-gitarrist. Är inte med på skivan eftersom han var på turné med sitt eget band Siena Root där han är frontman. Rutinerad blues- och rockmusiker som turnerar mycket internationellt i olika sammanhang.
^