Baskery

Id: 10016

Baskery
Baskery är systrarna Greta, Stella och Sunniva Bondesson. Trion, som tidigare utgjorde tre fjärdedelar av bandet Slaptones, är åter aktuella med ett nytt band, nytt sound och debutalbumet Fall Among Thieves.
Albumet r inspelat live i Decibel Studios tillsammans med producenten och ljudteknikern Lasse Mårtén (Sahara Hotnights, Lykke Li, Maia Hirasawa, Pink, Shout Out Louds m.fl.) på det sätt som gjorde Sun Studio och Muscle Shoals legendariskt - Att sätta alla musikaliska insatser i en enda tagning.

Baskery ville göra en skiva som verkligen representerar bandet och ett annat inspelningssätt hade känts krystat. De flesta låtarna sattes på första eller andra tagningen. Felspel och ostämda instrument har blivit en del av en skiva som fångar upp allt när ett band spelar live; andfåddhet och hög puls, nerver och frustration, adrenalin och energi. Samtliga låtar är skrivna och arrangerade av Baskery.

Bandets line-up är distad slide-banjo, kontrabas, akustisk gitarr, tre-stämmig sång och en uppsättning trummor som Greta spelar med fötterna. Soundet r rått och eget men det hörs att systrarna gärna lutar sig mot traditionell country och blues. Om Baskery själva beskriver sin musik r det oftast med uttryck som killbilly, banjopunk och mud-country.

Baskery bildades våren 2006 d systrarna valde att lägga ner sitt dåvarande band Slaptones sedan deras pappa Jan-Åke Bondesson, trummis, lmnat bandet. Innan dess hann Slaptones spela in två skivor p EMI/Capitol Sweden, turnera i Sverige och Europa och avslutningsvis göra en USA-turn som förband till Brian Setzer Orchestra julen 2005. Samma turné genererade i ett erbjudande från den amerikanska labeln Surfdog som tog över trion till Nashville för en veckas demosessioner i Room & Board Studios, ägd av Steve Earle och Ray Kennedy. Eftersom det inte kändes aktuellt att spela in en skiva s snart efter nybildandet s tackade bandet nej till skivkontraktet och koncentrerade sig istället p att spela live och skriva låtar till den kommande debuten.

Ute p livescenen har bandet hunnit skapa sig ett rykte som en annorlunda akt, mycket tack vare sin energi och sitt musikaliska driv. Den senaste raden av konserter har fört med sig en mängd lysande recensioner. Kanske just därför att Greta, Stella och Sunniva spelar med musikalisk självklarhet men r ett punkband när det kommer till attityden.

Fall Among Thieves släpps den 7 maj 2008, Veranda Independent Records står fr utgivningen och Bonnier Amigo Music Group fr distributionen.

- Greta Bondesson: Sex-strängad banjo, bastrumma, tamburin & sång
- Stella Bondesson: Kontrabas & sång
- Sunniva Bondesson: Akustisk gitarr & sång
^