Claes Janson

Id: 3579

Claes Janson
Claes Janson kallas ofta med rätta bluessångare men det är inte alltid den traditionella svarta bluesen man åsyftar. Han kan göra en nordisk visa till blues. Hans scenföreställning ”Sagan om den flygande holländaren” innehöll mycket blått även om Cornelis musik själv också bidrog till stämningarna.

På LP/CD:n Frestelser från –89 ligger ”Har du kvar din röda cykel”, den låt som Claes oftast förknippas med och sällan slipper undan vid sina många liveframträdanden. CD:n som ”Blågul blues” och ”Ångbåtsblues” visar att Janson även kan ge sånger av artister som Povel Ramel, Olle Adolphson, Taube och Bellman en blå ton.

CD:n ”Tonight!” är inspelad live på Fasching där innehållet också är lite blågult med HasseåTage, Birger Sjöberg och Beppe Wolgers. Vad Janson än sjunger, som till exempel Den första gång jag såg dig, så blir det bluesmättad jazz. Men det är live man ska uppleva Janson och hans mannar.

Han har dessutom den goda smaken att alltid omge sig med de bästa musikerna, något han lärt från den 10 år äldre kollegan Cornelis som Claes träffade första gången som femtonåring och debutant, på vispråmen Storken i Stockholm! Fem år efter hans bortgång, 1992, erhöll Janson Cornelispriset på Mosebacke i Stockholm.

CJ kan bokas som solist eller med band fr duo till storband eller symforkester
^