Den Mänskliga Faktorn

Id: 15467

Den Mänskliga Faktorn
Deep Purple möter 70-talets barnmusik”. Majornas finest dunkar in rootsig rock, prålig pop, slamrig soul och viskande visor. Allt levererat med den bästa stämsången i stada.

Den Mänskliga Faktorn föddes 2011, när P.O Björklund, Jonas Slättung och Olle Grahn vid en av många öl
bestämde sig för att spela ihop. Året därpå släppte
bandet sin första skiva, Den Allra Första EP:n, med
DMF-klassiker som ”Min Älskling” och ”Höghus Och
Himmel”, 2014 kom II (Den andra EP:n) som innehöll
eposen ”Mjuk Som Sten” och ”Samma Sång” och den
4:e april 2016 släpptes Den Mänskliga Faktorns tredje skiva, Svarta Moln, Vita Björn . På vägen dit släppte bandet också Olle Grahn och tog in Henrik Pilqvist och Sebastian Sandberg.

Svarta Moln, Vita Björn blev en rikt varierad skiva, med hårt, mjukt, tungt och lätt om vartannat. En verkligen lokalt närproducerad musikhistoria; Vita Björn är det lilla miljonprojektområde som ligger inklämt mellan Ban- och Djurgårdsgatorna i stadsdelen Majorna i Göteborg. Vita björn var länge det mest hatade området i Majorna, skytt för sin fulhet i det annars så landshövdingehus-puttenuttiga Majorna. Punk-dunken i progg-groggen. Idag har husen och gårdarna fått delvis annat rykte.

Musikaliskt befinner sig DMF i ett helt eget landskap: Stämningsfylld rotrock med änglalik stämsång. Det svenska vemodet är aldrig längre bort än den amerikanska söderns svett. Stämsången är en viktig del, det organiska i musiken likaså. Köttet, träet och jorden sipprar ut ur högtalarna. Någonstans finns det nordiska sommarljuset och längtan i tonerna, spelat med den rock och tyngd i rytmen som jänkarna gett oss. Över detta sockras det med britternas känsla för poprefränger. Beck möter Beatles, Håkan har lärt sig sjunga rent och Nationalteatern och Sex Pistols dejtar. 70-talet har ormgrop med 80- och 90-talet och 2000-talet står bredvid och filmar.

DMF har spelat ute flitigt med sin senaste release, Svarta Moln, Vita Björn , och gör sig lika bra i små intima akustiska sammanhang som elektrifierat på större scener.
Förutom Den Mänskliga Faktorn, som ju är deras hemmahamn, spelar medlemmarna ofta och gärna med andra band och musiker; Jonas är en av medlemmarna i kritikerrosade Drömriket. P.O var en av originalmedlemmarna, trummis/låtskrivare i kultförklarade The Royal Beat Conspiracy och har också gett ut plattor i eget namn. Henrik Pilqvist och Sebastian Sandberg är båda flitigt anlitade session- och livemusiker på den västkustska musikscenen.
^