Dj Calle Dernulf

Id: 9493

Dj Calle Dernulf
Calle Dernulf är radioproducenten med ett uppdrag. Likt en energisk lärare fortsätter han år efter år sin mission att sprida elektronisk musik i olika former.Med bakgrund på Sveriges Radio gör han idag en podcast, Up North, tillsammans med bl.a. Timbuktu på RBMA Radio där de plockar fram den bästa svenska undergroundmusiken inom house, techno, hip hop och r&b.

Det var under 90 talet, då den svenska dansscenen fortfarande var i sin vagga, som Dernulf övertalade Sveriges Radio att det var dags för ett program om klubbmusik. Det dröjde inte länge förrän ryktet spred sig och P3 Dans blev ett begrepp och Calle med det. Med lugn och saklig röst guidade han lyssnarna genom intervjuer med dom största stjärnorna, pionjärerna och dom nya talangerna.

Vare sig det handlade om skrålande housedivor, malande techno eller obskyr electronica så fick det plats i programmet.
Han tog på sig det omöjliga uppdraget att ge dig en inblick i det som kallas klubb och /eller dansmusik. Viljan att förklara och fördjupa har gjort att många anser att han är förklaringen till dansmusikens spridning i Sverige.

Från Derrick May, Aphex Twin och Adam Beyer till Larry Heard, Swedish House Mafia och Richie Hawtin. Den svenska klubbscenen har han genom programmet följt på närmare håll än någon annan.

Calle Dernulf har ägnat nästan hela sitt liv åt radio och musik. Det började 1982 med närradiostationen MRS i Sthlm. Då var det funk, disco, rap och synt i en för den tiden modern fusion. Sedan 1990 har han varit på P3 i Luleå, Växjö och Göteborg och arbetat med framförallt med musikprogram. Med P3 Dans kom han inte bara hem till Stockhlom utan även till det som musikaliskt ligger honom närmast. Elektronisk musik med ett groove.

Idag fortsätter han att spela skivor på både klubbar och events.
Sedan en tid tillbaka skapar Dernulf även olika typer av musikquiz om dansmusik, tillsammans med Quizmästaren.
^