FATTARU

Id: 6503

FATTARU
Det är svårt att tro, men Fattaru släppte sin debutskiva redan 2001. Sedan dess har förutsättningarna för svensk hiphop drastiskt förändrats, scenen omgrupperats fram och tillbaka, kartan ritats om så många gånger att den till slut blivit helt överflödig. Det är nya tider för svensk hiphop i allmänhet och Fattaru i synnerhet. Med debuten "Fatta Eld" lyckades de som bekant övertyga hela Sverige om att Babylon endast kunde störtas av fyra Södermalmsslynglar iklädda färgglada overaller, som med mästerproducenten Masses bouncearsenal som backup rappade både snabbare och snyggare än alla andra i det här landet.

På uppföljaren, 2003 års "Jordnära", valde så Fattaru att samla tankarna, blicka inåt, och så ärligt som möjligt beskriva sina vardagsliv. Skivan bjuder på några av de mest stämningsfulla svenska raplåtarna som någonsin hörts. Många av de som upptäckte bandet tack vare partyhitsen från "Fatta Eld" hade svårt att ta till sig den nya introverta stilen, som dock var en helt nödvändig färdriktning för en grupp som alltid sätter sin egen känsla för musikalisk kvalitet och originalitet före omgivningens förväntningar.

2006 stod Fattaru återigen redo att ösa ut nytt material. Det talades om en storstilad comeback, ett plötsligt återtåg till händelsernas centrum, men Fattaru har aldrig varit borta från någonting. Med de senaste årens klubbprojekt, gästspel på mixtapes, och andra musikaliska samarbeten har Mingus, Mackan, Stuffe och Kojak inte bara hållit sig själva sysselsatta, utan även hjälpt mängder av nya förmågor att utvecklas och sprida sin musik. Låtarna är resultatet av en inspelningsprocess som satte igång mer eller mindre samma dag som "Jordnära" släpptes. Dessutom har gruppen hela tiden fortsatt med sina bejublade livespelningar i Sverige och övriga Skandinavien. En unik förmåga att fullständigt knocka publiken på allt från små intima hiphopjam till stora festivalarenor gör Fattaru till en av de bästa liveakterna inom sin genre. Över 400 spelningar sedan starten gör dem dessutom till en av de mest rutinerade.

Alla människor har starka känslor gentemot sin hemstad, få lyckas någonsin lämna den helt. I Stockholm ser Fattaru en stad som gått igenom stora förändringar sedan deras glada pojkår.
^