Fernandoz

Id: 5443

Fernandoz
Dansbandet Fernandoz går i Vikingarnas spår.
När legenderna la av fick efterföljarna ta över både Tysklandskarriären och flera av låtarna till nya skivan.

- Det var väldigt mycket bra material som låg kvar i den lådan, säger Anders Nordlund, sångare i Fernandoz.

Fernandoz förra skiva för två år sedan såldes i 25 000 exemplar, vilket är en bra siffra, nu när dansbands-Sverige är nere i en djup svacka.
Till den nya skivan kom det plötsligt oväntad hjälp. Vikingarna, som låg på samma bolag som Fernandoz, lät kollegorna ta över de överblivna låtarna från sin senaste skiva, när de bestämde sig för att lägga av.

- Eftersom de är väldigt stora får de väldigt mycket bra låtar från Sveriges alla hörn, förklarar Anders Nordlund.
Flera av låtarna hamnade på Fernandoz nya album, "Minnenas allé", som finns ute i skivaffärerna i dagarna. Det lyfte orkesterns skiva och nu är förväntningarna stora inför vad som komma skall.
Liksom Vikingarna är Fernandoz nu dessutom på väg till Tyskland. Christer Sjögren och gänget hade stora framgångar i Centraleuropa de sista åren och nu följer Fernandoz i deras fotspår.

- Ja, det är väl kanske så, säger Anders Nordlund. Vi åker dit i oktober och spelar en hel vecka på ett stort hotell som gör mycket shower och uppträdanden.

Anders Nordlunds röst har jämförts med Christer Sjögrens djupa stämma och Fernandoz väljer noggrant att hålla sig i ungefär samma genre, med mognare musik för en äldre publik.
På den nya skivan är ungefär hälften av materialet nyskrivet, medan resten består av gamla godingar från 60-talet. Anders Nordlund berättar att Fernandoz helst ville ha en skiva med bara nyskrivet material, men att skivbolaget låg på för att få med coverlåtar eftersom dansbanden nuförtiden har svårt att få ut nya låtar. (TT Spektra)
^