Glesbygd'n

Id: 13500

Glesbygd'n
Hösten 2006 samlade sig fem vänner från Arvidsjaur i en replokal i den nya tillflyktsorten Umeå. Bandet som skulle få namnet Glesbygdn lyfte här för första gången upp sina instrument och startade sin egna musikaliska revolution. Med rötterna långt ner i den norrländska myllan och en stor kärlek till roots-musikens allvar kanaliserade bandet sin egen kultur och dialekt genom en musik som numer brukar benämnas Norrländsk Vemodsreggae.

Glesbygdns tredje album och femte släpp, En hand som värjer kronans tyngd (release 17 maj 2013), är utan tvekan det mest musikaliskt genomarbetade och tidskrävande som bandet har skapat. Skivan samlar resultatet av många års hårt arbete och skaparglädje, av många turnéers samlade skratt och frustrationer.

Bandet slog upp läger ute på en gård i Njallejaur i Arvidsjaur kommun med mygg, hjortron, och fiskarna i sjön som närmaste grannar. Under 3 veckor spenderade 8-mannafamiljen Glesbygdn all vaken såväl som sovande tid tillsammans. De 11 spåren på kommande albumet visar ett Glesbygdn som låter mer hoppfyllda och samtidigt argare och mer rabiata än någonsin. Det är personligt och naket in till ben och märg.
^