GUNILLA BACKMAN

Id: 11364

GUNILLA BACKMAN
Med en diger erfarenhet och med stora framgångar på musikalscener utomlands slog hon igenom i Sverige i och med huvudrollen i Björn & Bennys musikal Mamma Mia!.

Från första tonen till den sista är hon en lysande stjärna på scenen. Med värme, skörhet, fantasi och frenesi bjuder vår pristagare på stor underhållning. Musikaliskt når hon nya höjder, och hon övertygar i sitt sätt att agera. Vi i publiken gläds med henne, nynnar med i de välbekanta melodierna, skrattar och gråter när hon känsligt undrar hur man fångar en solkatt i en bur. Mamma Mia! Vilken prestation! Guldmasken för bästa kvinnliga huvudroll i musikal 2005 går självklart till Gunilla Backman i Mamma Mia! på Cirkus i Stockholm!

Gunilla är en välkänd och mycket etablerad stjärna, även utomlands där hon bland annat gjort succé på stora musikalscener genom sin medverkan i Miss Saigon och Les Misérables på West End i London. I London blev hon kvar i fem år och hade sällskap av andra svenskar som lyckats slå sig in på den internationella musikalscenen, som Peter Jöback och Myrra Malmberg.

Hon har synts i West Side Story, Sound Of Music och Chess på scener i London, Tyskland, Danmark och Sverige. Här hemma hade hon också huvudrollen i Garbo-the Musical som uppfördes på Oscarsteatern i Stockholm.

Sin scendebut gjorde Gunilla redan 1982 som Liesl i "Sound of Music" på Folkan i Stockholm (där vi även kunde se en ung Peter Jöback som ett av hennes syskon). Därefter gjorde hon Snövit och efter det ville Beppe Wolgers göra henne till grammofonartist. Det dröjde dock till 2006 innan Gunilla släppte en soloplatta. Svenska Dagbladet skriver i sin recension av Gunilla Backmans album "Nära mig" att Gunilla är "Sveriges svar på Barbara Streisand".
^