Gustens Svänggäng

Id: 12294

Gustens Svänggäng
Av dagens grånade, lätt slitna herrar är fyra kvar sedan starten. Lars "Gusten" Gustavsson, piano, Ulf Starck, banjo, Gary Gedda, bas samt Peter Inghe, trummor. Jan Leijd, trumpet och sång tillhörde också ursprungsbandet men tvingades av sjukdom att 2003 lägga trumpeten på hyllan – efter 47 år. Janne var under hela sin tid i bandet dess främste solist, inspiratör och musikaliska ledare.

I bandet spelade från början dessutom Björn Lantz, trombon, Björn Bergström, klarinett och altsax samt Ulf Sedström, gitarr, alltså både banjo och gitarr i kompet.

Det blev en del spelningar på skoldanser, ungdomsgårdar och studentfester.

Med examen, värnplikt och familj splittrades gänget men avhållsamheten från ädeljazzen blev så småningom så svår att man började träffas och spela igen i slutet av 60-talet. Ny medlem blev en trumpetare från Kårsdraget, Bo Erlander, som omskolades till trombonist. Bosse hade ett förflutet i brommabandet A-bomb Band på 50-talet så när Björn Bergström flyttade till Falkenberg 1978 tog han kontakt med klarinettisten i det bandet, Erik Sternbeck, som sedan dess varit en av Gustens viktigaste medlemmar, arrangör och ordningsman. Sedan en tid har Erik tagit "time out" och ersätts nu av Kay Welander. Gitarristen Ulf Sedström hade då också lämnat Gustens men tillhör fortfarande en av bandets ivrigaste påhejare.

Bosse måste 1985 tyvärr lägga trombonen på hyllan. Han ersattes av Mats Nordqvist som efter 15 i sin tur ersattes av en riktig jazzveteran: Bo "Kalifen" Löfmark. Han är bl a även med i New Good Time Jazzband, och har under åren efter Östra Real-tiden gjort sig känd som skicklig trombonist i många band, bl a "Les Saints Bleue". Med sitt smidiga lättrörliga Teagarden-inspirerade spel bidrar han till att ge Gustens ett svängigt och härligt tryck i ensemblespelet.

Trumpeteren Olle Nilsson ersätter sedan några år Janne Leijd och har snabbt vuxit in i rollen som ledare för blåsarna. Med sitt smidiga, melodiösa och rytmiska spel har han gett bandet en delvis ny klang. Olle Nilsson har under senare år gjort sig ett namn som en av Stockholms mest anlitare, duktigaste och trivsammaste tradjazztrumpetare. Spelar med sitt band Jazz me Blues men dyker upp i många olika sammanhang. Olle träffar man på överallt där gammal hedlig tradjazz spelas!

Sångerska är Ulla Olsson med rötterna i de värmländska skogarna. Hon har efterträtt Ragnhild Nyblom, som under tre år sjöng med bandet. Ulla är en fantastisk vissångerska och leder också tre körer. I Gustens Svänggäng har hon snabbt vuxit in i rollen som härlig jazzvokalist och är en mycket viktig del av bandet, inte bara musikaliskt. även den visuella och estetiska upplevelsen förhöjs när Ulla är med och medelåldern sjunker avsevärt.
^