HANS JOSEFSSON

Id: 3388

HANS JOSEFSSON
Hans Josefsson gick ut Operahögskolan i Göteborg 1971 och anställdes omedelbart vid Stora Teatern, där han gjorde ett mycket stort antal huvudroller inom både opera, musikal och operett. Vid flytten till GöteborgsOperan var Hans Josefsson också med och fortsatte sin karriär med det ena stora uppdraget efter det andra, både som operasångare och regissör.

Bland roller han sjungit kan nämnas Chefone i Aniara, Frank i Läderlappen, Daland i Den flygande holländaren, Bortgmästaren i Jenufa, Scarpia i Tosca, Crespel i Hoffmanns äventyr, Balstrode i Peter Grimes, Lantgreve Hermann i Tannhäuser, Dr Bartolo i Figaros bröllop, Värdshusvärden Thénardier i Les Misérables och Profetikus i Cats. Han har även stått för idé, manus, regi och varit tomtefar i GöteborgsOperans julföreställning Jultrad-i-ton sedan starten 1995.

Berömd i hela Norden blev han för sin rolltolkning av Ernst Rolf i den kända teveserien. Hans Josefsson har varit engagerad vid Oscarsteatern i Stockholm, Malmö Opera, Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Helsingforsoperan samt vid en rad operascener i Italien. Han har även varit konstnärlig ledare för Himlaspelet i Leksand.
Våren 2009 spelade han Änkeman Jarl i Riksteaterns/Nöjeshundens uppsättning. Han har spelat in ett flertal skivor och är välkänd som konsertsångare och underhållare i många olika sammanhang.
^