Hazelius Hedin

Id: 15621

Hazelius Hedin
2018 firar Hazelius Hedin tio år på scenen tillsammans! Och vad passar då bättre än att då släppa sitt tredje efterlängtade album?

På albumet finns texter om tro, hopp och kärlek, men också skildringar om folks slit och strävanden, om emigration och avsked. Framför allt ger de perspektiv på vår tid och våra egna liv. Här finns även ett antal ljuvliga instrumentallåtar, spelade med den outgrundliga magi som kännetecknar duon Hazelius Hedin.

Och visst väcker de här låtarna nyfikenhet?

- "Polska efter Johan Eric Blomgren" (1757-1832), den förste av flera generationer Blomgren som var organister och dansspelmän i Hässlunda, utanför Helsingborg.

- "Polska efter Andreas Dahlgren" (1758-1813), personlig sekreterare och bibliotekarie åt greve Gustaf Horn på godset Fågelvik i Tryserums socken. 1791 blev Dahlgren organist och klockare i Tryserums församling. Dahlgren började skriva i sin notbok vid 26 års ålder och präntade ned totalt 100 polskor under sin livstid.

- "Björndansen efter fiolspelmannen Olof Tillman" (1878-1962), Dala-Floda. En andäktig låt som duon spelar på en helt unik sättning med en träflöjt från Jämtland och ett trestämmigt komp på en stor nyckelharpa, stämd som en cello.

- "Frenesin", komponerad av Johan Hedin för invigningskonserten av världsmusikmässan WOMEX 2009 i det då nybyggda konserthuset, Köpenhamn.
^