Helena Paparizou

Id: 8836

Helena Paparizou
Grekisk elegans och temperament korsat med den svenska schlagerns melodisinne. Där har ni det unika recept som gör Helena Paparizou till en sådan självklar stjärna.

Helena är född i Sverige av grekiska föräldrar. Tidigt visade hon påfallande anlag för sång och artisteri och redan som tonåring slog hon igenom med gruppen Antique, ett band hon startat med barndomsvännen Nikos Panagiotidis.
Antiques version av den grekiske sångaren Notis Sfakianakis låt Opa opa rönte stora framgångar och förde med sig gruppens genombrott. 2001 representerade de Grekland i Eurovision och kom trea med Die for you.

Trots framgångarna med Antique kom bandets historia till sin ände 2003, något som för Helenas del innebar att fokus kunde överföras till solokarriären. Också på egen hand infann sig succén, med i Grekland guldsäljande singeln Anapantites klisis som startskott.
I Eurovisionsschlagerfestivalen 2005 representerade hon Grekland igen, denna gång med låten My number one som vann hela tävlingen.

Året efter framförde hon friidrott EMs officiella låt Heroes och i 2008 hade hon med låten Allt jag vill på soundtracket till filmen Arn-Riket vid vägens slut. Det var första gången Helena givit ut en låt med svensk text. Alltså ytterligare ett språk att lägga till den kosmopolitiska sångerskans meritlista där redan engelska, grekiska, franska och spanska trängs.

En sann internationell stjärna.
^