Lele Lele

Id: 9810

Lele Lele
Lele Lele är en stockholmsbaserad musikgrupp som blandar bulgarisk folkmusik med nordindisk klassisk musik och jazz. Utgångspunkten är den bulgariska folkmusikens halsbrytande taktarter och eldfängda melodier, som sedan omarrangeras och framförs med den ovanliga instrumenteringen tamboura (bulgarisk luta), sitar, tabla, saxofon, klarinett, tuba, gitarr och sång. Resultatet blir ett nytt sound, som både överraskar och förtrollar såväl en lyssnande konsertpublik som en festlysten danspublik.

Genom fokus på improvisation, både kollektiv och individuell, är Lele Leles konserter aldrig förutsägbara och alltid extatiska. Då bulgarisk folkmusik i grunden är dansmusik har konserterna ofta dansinslag, i form av gästdansare eller att publiken aktiveras till ringdans. Kanske en i bandet plötsligt hoppar ut i publiken och gör ett spontant danssolo?
Lele Lele har spelat ihop sedan 2003 och har förutom spelningar i Sverige, Serbien och Slovenien turnerat två gånger i Bulgarien, där de vann guldmedalj i Albena International Folklore Festival 2006.

Lele Leles medlemmar:
Josef Danielson: sång, gitarr
Mihail Dintchev. tamboura, sång
Björn Dahlberg: saxofon, klarinett
Stian Grimstad: sitar, tuba
Moa Danielson: tabla
^