Marcus Fernholm

Id: 12737

Marcus Fernholm
MARCUS FERNHOLM behöver man säga mer?

Jodå, än så länge tarvar nog denne begåvade pianist/artist en presentation inför den breda publiken även om större delen av svenska folket såg honom i det sista avsnittet av den populära serienSkärgårdsdoktorn där han med brio framförde A Whiter Shade of Pale. Men det var en del år sen. Mycket har hänt både före och efter.

Marcus Fernholm föddes in i musiken far har tillbringat större delen av sitt musikerliv bakom en bas morfar var jazzpianist, farfar hade dansorkester. Första trevande försöken på pianot inleddes i 2-årsåldern och på den vägen fortsatte det.
Efter studenten och musikskolestudier blev han musiker på heltid. Showband och dansband har dominerat, men under åren har flera artister upptäckt hans talang och flexibilitet.

Lätt och elegant ackompanjerade han den noggranne och krävande JAN MALMSJÖ under en 2-månaders turné där Malmsjö även använde Marcus som verbalt bollplank. För humor och kvicka repliker saknar han inte där han sitter bakom sitt piano.
En annan artist som har höjt honom till skyarna är DANA DRAGOMIR, panflöjtens drottning, vars ackompanjatör Marcus varit under många år.

Sommaren 2011 uppträdde Dana och Marcus på Fte de la musique i Libanon som är en av världens största musikfestivaler, där de var ett av de stora huvudnumren under den veckolånga festivalen. 50.000 jublande åskådare gav dem en enorm energikick inför den långa sommarturnén som startade dagen efter att de landat i Sverige.

Att pausa från dansmusiken och med bravur genomföra klassiska kyrkokonserter visar Marcus enorma förmåga och breda register.
Och de som någon gång har lyssnat till en livlig rumänsk folkdans förstår vilken fingerfärdighet det krävs vid tangenterna.

Men Marcus Fernholm är inte bara en skicklig pianist han komponerar även egen musik och gör arrangemang för såväl solo som kör och orkester. Han har också en gedigen utbildning inom den andra praktiska sidan av musiklivet. Sålunda har han tjänstgjort som biträdande platschef vid olika evenemang och jättekonserter, bl.a. Rocktåget och Badrock, arbetat som ljud- och ljustekniker, skött biljettförsäljning innan och vid konserter, ansvarat för reklam och affischering inför konserter, varit idé- och initiativtagare till olika arrangemang och givetvis har han även på egen hand planerat, genomfört och suttit som kapellmästare vid olika galor och evenemang, såsom musikaler, konserter och teaterföreställningar.
Han är med andra ord inte främmande för något i branschen förmodligen har han också någon gång skurat baja-major och hans erfarenhet imponerar.

Men framför allt är Marcus Fernholm en talangfull musiker som brinner av en iver och en entusiasm som gärna smittar av sig så det är där han passar bäst vid sitt piano, med en sångmik framför sig!
^