MONICA STARCK
Monica Starck har inte direkt valt den enkla vägen. Till skillnad från nykläckta artister som klonats fram i Fame Factorys poplaboratorier så har hon troget följt popmusikens egen evolutionslära; från Götenes gospelkör via jazz, blues, soul och singer-songwriter musik till hitkänsliga poplåtar med personlig signatur i samma klass som Nina Persson, Sara Isaksson och Sophie Zelmani.

Naturtalang i kombination med ovanligt stor musikalisk bredd har gjort Monica Starck till en av Sveriges mest kompletta och originella sångerskor. Så det var ingen slump att poprecensenterna hörde något alldeles speciellt när hennes debut-album Stories Untold dök upp 1999. Det var inte bara hitlåten In from the cold som fick rubrikmakarna att ordvitsa på temat En Starck debut. Monica rosades för sitt eleganta sätt att kombinera singer-songwriter tradition med moderna poprefränger. Något som gjorde att hon genast jämfördes med husgudinnor som Suzanne Vega, Shawn Colvin och Sundays-sångaren Harriet Wheeler.

Stories Untold öppnade även dörrarna till den svenska popeliten.Under några hektiska år åkte Starck på turné med Tomas Di Leva, Lisa Nilsson och Patrik Isaksson som sångerska, gitarrist och klaviaturspelare. På samma gång som hon skaffade sig ovärdelig rutin så fick hon tillfälle att slipa sin sångröst tillsammans med några av landets största artister.

Samtidigt grodde hela tiden egna nya melodier i hennes huvud.Ideér som förlöstes under en inspirationsresa till New York. Med walkmanlurar på Manhattan mötte hon nya bekantskaper som Radiohead, Travis, Sparklehorse och Deus, samt Ed Hartcourt, Elliot Smith och Jeff Buckley. Efter ett lyckat samarbete med musikern David Shutrick och textförfattarinnan skrevs tjugo nya låtar på nolltid.
Hälften av dessa oftast bitterljuva kärlekslåtar valdes ut till Starcks album Desert Flower som spinner vidare på trådarna från debutalbumet.
Desert Flower är poppigare än Stories Untold men bär på samma sätt spår av Monica Starcks själfulla röstsignatur mot en imponerande musikvägg som förenar musikaliska influenser från olika håll.

^
I samarbete med:

United Stage, Live Nation, 2Entertain, Blixten & Co, MLP m.fl.