Motvind

Id: 10560

Motvind
Motvind är tveklöst ett av de tyngsta namnen från 70-talets svenska proggscen och även om bandet avskydde ordet progg eftersom de snarare var ett aggressivt rockband med influenser i amerikansk och brittisk musik så ansåg många att deras texter lik förbaskat placerade dem i proggfacket.

Bandet formades ur Asfalt, Glas, Betong och Stål i Göteborgs förorter men hade en vilja att nå ut utanför ankdammen med sin musik och sina texter. Det mesta självupplevt då förgrundsgestalten och gitarristen/sångaren Juris Salmins numera "Jack McGuinness" hunnit leva både som bostadslös blivit arresterad och bränt ljuset i båda ändar innan 18 års ålder. Detta gjorde på ett sätt bandet unikt till skillnad från många av den tidens mer politiska flaggskepp eftersom en ung generations behov av attityd och känsla tillfredsställdes av Motvinds kaxiga men kärleksfulla rockspråk.

Bandet debuterade 1976 med skivan ”Känn dej blåst” som blev en försäljningssucce. Motvind bestod av grundarna Juris Salmins, gitarr och sång och Göran Ekstrand på sång. I grundsättningen fanns även Janne Brynstedt "gitarr", Krister Jacobsson "bas" samt Leif Mårtensson trummor. Skivframgången uppmärksammades av både TV och radio där bland annat låtarna ”Stenhårde Kalle” och ”Anna” spelades ofta. Motvind lirade redan från början tung aggressiv rock influerad av brittisk/amerikansk rock med texter som speglade klimatet i Sverige under 70-talet.

Motvind skrev 1977 titellåten till TV-serien "Lära för livet" som var Carin Mannheimers debutserie. Både låten och TV-serien blev kritikerrosade och bandet spelade nu ca 300 dagar om året. Under följande år producerade bandet 6 LP-skivor och 6 st. singlar som enligt många är en låtskatt värd att lära känna. Motvind har under de senaste 10 åren gjort sparsmakade framträdanden vid större event och festivaler och kommer i samband med att dokumentären Asfalt, Glas, Betong och Stål ge sig till känna, taggade till tusen.

Samlingsskivan "Innan Stormen" släpptes i samband med Motvind gjorde ett sällsynt gästframträdande när Sky High firade sitt 30 års jubileum på Musikens Hus i Göteborg. En dokumentär om Motvind är i produktion och bandet håller på att skriva nytt material för ett album. Inom kort kommer 70-talets kungar inom betongrock och uppror att locka unga musikälskare, bohemer, blåblodig adel och dåtida revolutionärer att se och uppleva hur det kan låta när ett av den Svenska rockhimmelns kompromisslösa band på nytt bränner gitarrsträngar och pressar upp pulsen hos publiken i 180 knyck.

Motvind 70-talets rebeller blåser upp till storm!
^