PÄR JOHANSSON & GLADA HUDIK-TEATERN

Id: 12473

PÄR JOHANSSON & GLADA HUDIK-TEATERN
En teater och musikgrupp som vet vad ordet KÄMPA betyder...!

Det började 1996. Pär Johansson arbetade som habiliteringspersonal på dagcentret i Hudiksvall. Pär föreslog att man skulle starta en teatergrupp som en av de olika verksamheter de utvecklingsstörda kunde välja att delta i. Detta möttes med blandade känslor hos hans kolleger. Men så blev det. När det var dags för den första föreställningen kom protester och oroliga frågor också från anhöriga till de utvecklingsstörda. Efter föreställningen var de flesta positiva. Pär Johansson och Olle Hillström ledde arbetet med teatern och erfarenheterna stärkte dem att fortsätta. De utvecklingsstörda som deltagit var också entusiastiska och ville jobba mer med teater.

Föreställningarna

Den första föreställningen 1996 hette "Tomtar på rymmen" och sågs av 400 personer. 1998, efter ytterligare två produktioner hade man satt sig i respekt hos den lokala publiken och började ta in allt mer professionella inslag i arbetet. Så kom publikgenombrottet 1999 "Indianer i djungeln", där man samarbetade med Folkteatern Gävleborg. År 2000 var det dags för "Det stora bankrånet". Här använde man för första gången film som en del av föreställningen, något som sedan har blivit ett återkommande inslag.

Därefter gjorde man 2001 "Ha en underbar semester". Varje produktion hade inneburit nya grepp. Antalet föreställningar hade blivit fler och setts av fler personer än den föregående, i en ständigt uppåtgående spiral.
Nästa i raden var "favoriter i repris", en föreställning som hette "Det bästa ur Glada Hudikteatern". Den spelades 2003 och sågs av 8 500 personer. Efter den kom "Elvis" som hösten 2005 slog alla tidigare publikrekord i Hudiksvall.
^