Poorva Express

Id: 9608

Poorva Express
Poorva Express är en svensk-norsk duo som spelar nordindisk klassisk musik på de traditionella instrumenten sitar och tabla. Nordindisk klassisk musik, med rötter i de gamla vedaskrifterna, framförs i form av en raga, som genom en improvisatorisk struktur tar publiken från en långsam, meditativ inledning till en extatisk och mycket snabb avslutning.

För att behärska denna anrika musiktradition har Poorva Express, som består av Stian Grimstad (sitar) och Moa Danielson (tabla), åkt många gånger till Indien de senaste 10 åren för att gå i lära hos sina respektiva gurus. De har uppträtt otaliga gånger i Sverige och Europa. I repertoaren ingår också indiska folk- och filmmelodier.

För att ge den västerländska publiken möjlighet till djupare förståelse och upplevelse av den indiska klassiska musiken gör Poorva Express ibland "guidade " ragor, ofta som inledning till en konsert. Genom att visa, spela, prata och låta publiken aktivt delta inviger duon både icke-musiker, musiker och barn i den indiska musiktraditionen med dess skalsystem och tidscykler och ragans uppbyggnad och progression.

För speciella tilfällen uppträder Poorva Express ihop med en annan duo, Shivganga Express. Med instrumenten sitar, två tablas och surbahar (bassitar). Denna unika kvartett går under namnet Palace on Wheels.
^