RONGEDAL

Id: 9405

RONGEDAL
Tvillingbröderna Magnus och Henrik Rongedal växte upp i Molkom, mitt i Värmland. När deras intresse för fotboll och ishockey svalnade startade de, tillsammans med bl.a. David Shutrick, Molkoms första popband. Bandet, som hette Priapisterna utvecklades och så småningom resulterade i en tv-sänd rockbandstävling i Stockholm. Med flytten till huvudstaden blev bröderna snabbt etablerade i musikbranschen, Magnus bl.a. som frontfigur i pop-duon Big Money.

Enskilt, men framför allt tillsammans, har de blivit några av Sveriges mest anlitade sångare bakom artister både på skivinspelningar, live-framträdanden och diverse TV-galor som tillexempel Melodifestivalen. För många yungre lyssnare är de välkända som körsångare i Electric Banana Band.

Henrik och Magnus har parallellt skrivit egen musik som har blivit placerade på skivor bland annat med Shirley Clamp och Barbados. Några låtar har även nått andra sidan av jordklotet och fastnat på skivor med ett japanskt pojkband Arashi och en musikal Shonentai Playzone.

Med bandet Off Duty, som var väl etablerade sedan 15 år tillbaka, blev de ett välljudande band med energi och glädje som spillde ut över scenkanten till publikens förtjusning.

Januari 2007 var bröderna med i TV-programet ”Så ska det låta” vilket fick ett enormt genomslag. Magnus och Henrik blev tagna på sängen av den uppmärksamhet och uppvaktning de fick från alla håll och kanter. Det skevs i tidningar om genombrott, det ringdes och mailades till TV från tittare och det bloggades på nätet om dessa skalliga doldisar.

Nu har det blivit dags för Rongedal att lämna körrollen bakom sig och på allvar själva kliva fram i rampljuset. Förutom tvillingbröderna består bandet Rongedal av Lennart Westberg (gitarr, sång), Per Dückhow (bas, sång), Johan Lyander (keyboards, sång), Micke Ajax (trummor, sång).

2008 tävlade Rongedal i Melodifestivalen med låten ”Just a minute”. Vilken skräll! Bandet tog sig direkt till final och slutade på en hedrande fjärdeplats. Låten har legat etta på Svensktoppen och singeln har nu sålt guld!

På debutalbumet "Rongedal" som släpptes 21/5 bjuds vi på en musikalisk resa genom tid och rum - alltifrån energidrivande dansgolvsrökare till smäktande ballader. Värme, eufori och musikalitet - allt ifrån Sveriges nya glädjespridare - Rongedal!
^