Sebastian Karlsson

Id: 8645

Sebastian Karlsson
Jag är här för att visa upp mig.
Sebastian Karlsson slog igenom över en natt i 2005 års upplaga av talangtävlingen Idol.

Med en skivsamling och ett scenspråk som skilde sig tydligt från de övriga deltagarnas sågs han som den rockige. Den alternative. Något som tv-tittarna, det svenska folket, föll pladask för. Sebastian slutade på andra plats i tävlingen efter att ha blivit besegrad av Agnes Carlsson i finalen. Men redan i den stunden stod det nog klart för de flesta att de skulle få se mer av Sebastian.

Och mycket riktigt. 2006 blev Sebastians år! Debutsingeln Do What Youre Told intog genast singellistans förstaplats. Och höll sedan ett stenhårt tag om den platsen i nästan två månader! Även Trackslistans förstaplats var vigd åt Sebastian, som röstades fram som etta sju veckor i rad.

Albumet Sebastian sålde guld på en knapp vecka och toppade även det listorna i ett antal veckor. Sebastian själv spenderade större delen av året på turné, men hann också släppa ytterligare en singel, Indifferent, och påbörja arbetet på album nummer två, The Vintage Virgin. Redan i december 2006 släpptes så första singeln från album nummer två, Words & Violence. Även denna gång rusade Sebastian upp i topp på både Tracks- och singellistan.

I januari 2007 fick Sebastian ännu ett kvitto på hur framgångsrikt 2006 varit, då han tilldelades en Rockbjörn i kategorin Årets Nykomling.
I den här kategorin får man ju bara en chans. Och jag kan inte beskriva i ord hur stolt och glad jag är, sa Sebastian i intervjuer efter prisutdelningen. Men 2007 hade bara börjat!

Sebastian deltog detta år i Melodifestivalen med bidraget When The Night Comes Falling. Han tog sig till final i Globen och slutade där på åttonde plats. Kort därefter släpptes så albumet The Vintage Virgin som precis som Sebastians debutalbum sålde guld på en vecka. Sebastian gav sig ut på ännu en sommarturné, men därefter tog det stopp.

Jag behöver vila, meddelade Sebastian via sin hemsida. Det höga tempot och det konstanta turnerandet hade tagit hårt på honom under dessa år och Sebastian bestämde sig därför för att pausa.

2008 var Sebastian så tillbaka! Singeln My Getaway blev kanske inte en radiohit som Sebastians tidigare singlar, men enligt honom själv var den en minst lika stor framgång för honom själv. Jag har hittat tillbaka till lusten igen. Jag gör det jag vill göra och det är resultat nog för mig.

Albumet The Most Beautiful Lie som släpptes i januari 2009 är ett självblottande, personligt album. En inblick i Sebastians egna funderingar kring allt som hände under de år då han gick från att vara personlig assistent, till att plötsligt spela inför 10.000-tals människor.

Efter att ha släppt sitt tredje album var Sebastian sugen på att testa något nytt. Jag har alltid gillat att utmana mig själv, att göra saker jag egentligen inte kan och på så sätt tvingas att lära. Så när han fick frågan om att spela den manliga huvudrollen i musikalen Grease- den svenska versionen var valet ganska enkelt. Tillsammans med den övriga ensemblen (Marie Serneholt, Sara Sommerfeld, Eva Fröling, Nour El-Refai m fl.) intog han så Göta Lejon i Stockholm. Där spelades musikalen under våren 2010, för att sen på hösten ge sig ut på turné. Kanske har musikallivet gett Sebastian blodad tand?

Jag gör gärna musikal igen. Vid rätt tillfälle, i rätt sällskap.

2011 var det så dags för Sebastian att åter göra comeback som soloartist i de stora sammanhangen. Han deltog då i Melodifestivalen igen, med låten No One Else Could. Denna gång gick han inte till final, men det var inget som påverkade honom negativt. Jag är stolt över min låt, nöjd med framförandet och jag är tillbaka.

Nu arbetar Sebastian med att färdigställa sitt fjärde album, som kommer släppas under hösten 2011.
^