Snäckblåsare Tommy Adolfsson

Id: 9272

Snäckblåsare Tommy Adolfsson
Snäckblåsaren Tommy Adolfsson började som trumpetare men har alltid varit nyfiken på att exprimentera med olika blås- instrument som zinka, horn, slang och över-tonsflöjt. Att blåsa trumpet med sordin i vatten är en av hans specialliteter. En annan är att blåsa musik i havssnäckor.

Stilar
Jazz, afrikansk begravningsmusik, afropop, avatgarde, lyrisk loopmusik, ballettmusik med distad zinka, tibetansk folkmusik, syd-afrikansk rytmisk poesi och japansk trummusik är stilar han gillar.

Grupper
Archimedes Badkar, ISKRA, Bitter Funeral Beer Band, Karl Brothers, Krakatau, Chime Archkang, Lefifi Tladi och Radiojazzgruppen är grupper och artister som han samarbetat med.

Snäckmusik
hörde han första gången 1984 i templen i Indien. Ett starkt, vackert och djupt berör-ande ljud, Rakt in i kropp och själ. Sedan dess har han blåst i snäckor från Atlanten, Stilla Havet, Karibiska Havet och Indiska Oceanen.
Runtom i hela världen blåser man i snäckor. Fanfarer vid ceremonier och riter, i snäckorkestrar på Haiti, vid bröllop på Hawaii, demonstrationer på Tahiti och i religiösa ceremonier i templen i Indien, Sri Lanka och Tibet.
Snäckornas vindlingar symboliserar nytt liv, vattnets härskare. Buddhas röst, det heliga ordet Aum är skapat ur trumpet-snäckan.
Blåssnäckorna kallas Conch som på grekiska betyder snäcka.

För att få ljud kapas spetsen på snäckornas spiral. Då skapas ett munstycke inte olikt en trum-pets. Genom spiralformen fortplantar sig ett urljud som hörs långt över hav och land. Fantastiskt vackert!


De vanligaste musiksnäckorna Turbinella Pyrum, Fanfarsnäckan med ett genomträngande ljud vilket får alla att lystra.

Chank Hindou, Ceremonisnäckan, med en sakral, lite vemodig och suggestiv klang. Djupt berörande!

Tutufa Bubo, Grodsnäckan, från Fillipinerna är en snabb, humoristisk och dramatisk improvisatinssnäcka. Vackert dovt till skirt högt!

Syrinx Auranus, Australienisk Trumpet Världens största snäcka, har ett ljud som påminner om en mistlur i tät dimma. Mäktigt!

Snäckmusik har förekommit i Nattfågelsn hjärta dokumentärfilm av Elisabeth Wennberg

Koreografier av Kenneth Kvarnström och Cristina Caprioli Delfinen Unga Riks barnpjäs Beaivvas Sami Teahter Ayra-Leena, En helt vanlig dag dock-maskteater av My Walhter på Figurteateret i Lofoten och Inad Theatre i Palestina

Snäcksoloartist: Dalai Lamas tal i Globen

SHIE Mässan 2007
Konferens Östersjön i balans, Regeringskansliet på Djurönäset
Konferens SLU Ultuna Flora- och Faunavård,
Konferensen IT-i vården, Tieto Enator, Tylösand

100-års jubileum, Flygts Pumpar, Grand Hotel, Stockholm

Lécole du percussion, fort de France
Vernissage, Mdme B.R. Grai. Martinique
Radio M, Florin. Hossu. Martinique

Seinen Gekijo theatre, Tokyo, Japan

Vill Ni höra, se och uppleva snäckmusik på er nästa konferens, kick-off, tankekraft, som överraskning vid desserten, avkopplande musik vid poolen, kreativ morgon
^