Vargen

Id: 15565

Vargen
”Vargen” album-debuterade 15/9 2017 med ”Sånger från natten, sånger från Dan”, elva nyskrivna sånger till dikter av Dan Andersson (1888-1920). Det är texterna som tilltalar Vargen, med människor i marginalen eller samhällets skuggsida.


Musikaliskt blandas traditionella visor med americana och creedence-country, som i (själv)mordballaden ”Hemlös” och hämndskrönan ”Tjuvskytten”. I låtarna till den ockulta novellsamlingen ”Det kallas Vidskepelse” och den egna ”Sagor från stad, sagor från land” är genren kanske mer odefinierbar, men kategoriseras som sagomusik av ”Vargen” själv.


Bakom artistnamnet ”Vargen” är svenska singer- songwritern och skådespelaren Reine Johansson från halländska Varberg som genom åren flitigt turnerat med över 150 spelningar/föreställninar per år, runt om i landet och medverkat i ett antal teater- uppsättningar och filmer.


Vargen uppträder både som solo-akt och i flock med 3-6 medlemmar. Innan skivan lockade Vargens första projekt med Dylanöversättningar varbergspubliken till fullsatt Varbergs Teater och Societetspark i december och juli. Dan Andersson-skivan har hittills fått fina recensioner, bl.a. i Lira #4 2017 där Rolf Nilsén bl.a. skrev: ” "De kända Dan Andersson-dikterna har man hört ofta, men nu blir det mer spännande när Vargen gräver djupare i böckerna...Vargen har ett sätt att foga dikterna till en country-blueston som gör att man ser Dan Andersson i en ny belysning...Outsiders som Dan Anderssons tjuvskyttar och vandringsmän är Vargen väl bekant med och han finner på skivan ett naturligt uttryck för deras ångest, längtan och trötthet."


Första singeln"Sång till Västanvinden" har spelats flitigt i närradio och lokalradio och videon till uppföljaren "Tjuvskytten" har blivit något av en viral succé på Facebook (inte minst bland jägare!).


På spelningarna berättar Vargen om Dan Andersson och Dylan och bakgrunden till låtarna. Nuvarande projekt är Hank Williiamsöversättningar samt att spela in nytt eget material under våren 2018.
^