YIGI D´URKRAFT

Id: 9635

YIGI D´URKRAFT
AFRIKANSKA DANS- OCH MUSIK UPPTRÄDANDE MED YIGI D´URKRAFT

Det blir svårt att sitta still när 10-manna gruppen Yigi d´Urkraft drar fram över scenen. Majoriteten av gruppens medlemmar har sina rötter i den västafrikanska dans- och musiktraditionen och spänningen stiger när de ger sig in på korsande vägar. Med sin sprudlande energi och inovativa skaparglädje utmanar de sig själva och varandra i mötet med sina broderdansformer, såsom ragga, streetdance, modern dans, orientaliskt, stepp m.m.

Gruppen erbjuder allt från traditionellt afrikanska dans- och trumuppträdanden till mer moderna, med inslag av andra dansformer. Gruppen grundades 2004 och deras första föreställning Afro meets street n´ livedrums gives the beat hade premiär i nov 2004 på Nalen, där den gjorde succé. Möjlighet finns även att anordna workshops med artisterna. Workshop och uppträdande kan anpassas i längd efter behov.
Medlemmarna i gruppen är från olika etniska bakgrunder och deras shower förmedlar på ett varmt och naturligt sätt glädjen i mötet mellan olika kulturer. Konstnärlig ledare för gruppen är Jenny Ajland. Sedan 1999 driver hon danscentret Urkraft i Stockholm, som har sin huvudsakliga inriktning på afrikansk dans och musik. Jenny och Yigi har koreograferat föreställningar och gigs på bla Danses Hus, Stadsteatern, Afrikafestivalen, TV4, Arikafestivlen, Fashing, Urkultfestivalen, Pridefestivalen, Kungsträdgården, dansare och musiker till Afrodite m.m.

Grupp/Artister: Yigi d´Urkraft
Gruppens medlemmar: Dans och doundoun (bastrummor):
Jenny Ajland, Kevin Tainton, Fanta, Bayadi Camara,
Djembe och dans: Jack Sylla, Bayady Camara, Lee Fanou
Doundoun: Sekou Camara och Bayady Camara
Ballafon och Djembe: Younousa Sylla
Sång: Alla
Priser: Diskuteras från fall till fall
Speltid: Anpassningsbart men allt från 15 min - 1 tim
Lokal/ scen: Anpassningsbart
Spelyta: ca 15-20 kvadratmeter men minimum 10 kvadratmeter
Behov: Vid utomhus arr. behövs mickar till instrumenten.
^